Preloader Preloader

Kwasy AHA

Kwasy AHA (Alpha-Hydroxy Acid) to kwasy owocowe powszechnie nazywane alfa hydroksykwasami. Związki te występują w środowisku naturalnym zarówno w owocach, jak też w warzywach, trzcinie cukrowej i kwaśnym mleku. Kwasy AHA w specyficzny sposób oddziaływują na skórę. Przede wszystkim regulują proces rogowacenia naskórka.

Alfahydroksykwasy rozluźniają połączenia między martwymi komórkami w warstwie rogowej naskórka przez co powodują łatwiejsze i regularne złuszczanie się tych komórek. Zapewniają swego rodzaju peeling stymulujący odnowę komórkową Dzięki temu procesowi odkrywają się warstwy nowych, świeżych komórek, a to z kolei powoduje widoczną poprawę kondycji skóry. Poza tym kwasy AHA ułatwiają zatrzymywanie wody w zewnętrznej części naskórka. Aplikacja kwasów AHA zmniejsza suchość skóry, poprzez wzrost poziomu ceramidów w naskórku.

Kwasy AHA o wyższych stężeniach mają wpływ zarówno na naskórek jak i na głębiej położoną warstwę skóry czyli na skórę właściwą. Zwiększają produkcję: glikozaminoglikanów – które są odpowiedzialne za wiązanie wilgoci w skórze, włókien kolagenu i elastyny.

Zabieg złuszczania, usuwania suchej zrogowaciałej warstwy naskórka przy pomocy stężonych kwasów AHA. Dzięki usunięciu zewnętrznej warstwy naskórka następuje głębokie oczyszczenie i odblokowanie porów skóry, jej rewitalizacja, odświeżenie, rozjaśnienie oraz wygładzenie.

Zabieg jest wszechstronny, działający skutecznie w przypadku skóry suchej i tłustej, młodej i dojrzałej, pomocny dla kobiet jak i mężczyzn, który może być stosowany na twarzy, szyi, rękach jak i w innych miejscach wymagających takiego zabiegu. Ostateczna decyzja pozostaje w gestii przeszkolonej kosmetyczki.
Efekty widoczne po serii zabiegów:
przy skórze trądzikowej: rewelacyjna poprawa stanu skóry, zwężenie porów, wygładzenie, zmniejszenie blizn i przebarwień potrądzikowych przy skórze tłustej, łojotokowej: zmniejszenie łojotoku (po miesięcznej kuracji dwukrotne!), zwężenie porów, poprawa kolorytu skóry.

przy przebarwieniach: w przypadku przebarwień typu posłonecznego, plam wątrobowych i starczych uzyskujemy wyraźne rozjaśnienie plam.
przy skórze zmęczonej, mało jędrnej i elastycznej: ogólna poprawa wyglądu („twarz wypoczęta”). Poprawa kolorytu, efekt miękkości i gładkości skóry, poprawa jędrności i nawilżenia.

przy skórze dojrzałej: oczyszczenie i rozjaśnienie cery, rewitalizacja, ułatwienie przenikania innych składników aktywnych, a więc zwiększenie efektów działania kosmetyków przeciwstarzeniowych.
Jakie są efekty złuszczania kwasami AHA?

-skóra doskonale nawilżona
-widoczna poprawa napięcia i struktury skóry
-skóra po zabiegu staje się gładka, świetlista, odzyskuje swój ładny kolor
-następuje odbudowa włókien sprężystych i poprawienie elastyczności skóry
-następuje wzmocnienie struktury kolagenu oraz przyspieszenie jego syntezy
-rozjaśnienie przebarwień. Eksfoliacja kwasami zapobiega zbijaniu się pigmentu w bryłki
-zmniejszenie rozszerzonych porów skóry
-ochrona przed zaskórnikami. Eksfoliacja kwasami oczyszcza i zabezpiecza przed ponownym zapchaniem mieszków włosowych
-regulacja pracy gruczołów łojowych
-spłycenie zmarszczek
-wygładzenie blizn potrądzikowych
-jednorazowo
-w serii 3-6 zabiegów (w zależności od indywidualnych potrzeb cery).
-podrażnienia skóry
-stany ropne skóry
-trądzik różowaty
-skóra z ubytkami (np. skaleczenia, otarcia)
-wypryski (egzema)
-nerwica naczyniowa
-Łuszczyca
z uwagi na konieczność ochrony skóry po zabiegu przed działaniem promieni UV, eksfoliacja kwasami nie jest zalecana w okresie letnim.

Częstotliwość

jednorazowo
w serii 3-6 zabiegów (w zależności od indywidualnych potrzeb cery).

     http://bio-clinic.pl/wp-content/uploads/2014/02/bc-kwasy-owocowe-kosmetyczka.png         

Przeciwwskazania

podrażnienia skóry
stany ropne skóry
KWAS AHA-BHA 50% pH 2,6 AHA-BHA ACID 50%
Składniki aktywne: Kwas mlekowy 24%; Kwas glikolowy 24%; Kwas salicylowy 2%.
Przeznaczenie: złuszczenie naskórka; rozjaśnienie przebarwień; każdy typ cery; do twarzy i ciała.
Opis działania:
złuszcza zrogowaciały naskórek;
duża cząsteczka kwasu salicylowego działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
sprzyjając gojeniu
mała cząsteczka kwasu glikolowego penetruje w głąb mieszka włosowego, gdzie rozkłada
międzykomórkowe substancje cementujące, usuwając w ten sposób i zapobiegając powstawaniu mas rogowych, prowadzących do rozwoju trądziku;
kwas mlekowy silnie nawilża i regeneruje;
preparat wygładza i spłyca zmarszczki oraz blizny potrądzikowe;
silnie nawilża i odżywia skórę;
napina i ujędrnia;
rozjaśnia przebarwienia powierzchowne i głębokie
unikalne połączenie kwasów o wysokim stężeniu i niskim pH daje dużą skuteczność zabiegową przy doskonałej tolerancji i bezpieczeństwie stosowania.

Kwas migdałowy (Mandelic Acid) , należy do grupy kwasów AHA. Otrzymywany z gorzkich migdałów. Pośród wszystkich dostępnych kwasów AHA posiada najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne.

Działa dwukierunkowo: złuszcza wierzchnią warstwę naskórka, poprawiając tym samym koloryt skóry, a także wykazuje działanie antybakteryjne i odkażające, co sprawia, iż łagodzi stany zapalne i zmiany trądzikowe. W odróżnieniu od kwasu glikolowego, jest dobrze tolerowany nawet przez skóry wrażliwe, naczynkowe.

Kwas migdałowy można stosować także podczas lata (pamiętając oczywiście o należytej ochronie przeciwsłonecznej, czyli stabilnych filtrach z wysokim poziomem SPF).

Efekty stosowania:

powoduje ujędrnienie skóry, ponieważ wpływa na produkcję kwasu hialuronowego
wspomaga leczenie trądziku oraz leczenie skóry z obecnością zaskórników i stanów zapalnych (jak wykazały badania, zapobiega tworzeniu nowych zmian skórnych, dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym).
reguluje sebum. Kwas migdałowy wnika w głąb gruczołów łojowych i działa normalizującą na nadmierne rogowacenie skóry
działa przeciwstarzeniowo (wygładza i spłyca zmarszczki), ponieważ prowadzi do stymulowania syntezy kolagenu i elastyny.
zapobiega fotostarzeniu się skóry, skóra staje się mniej wrażliwa na promienie UV
rozjaśnia przebarwienia posłoneczne, potrądzikowe
prowadzi do nawilżenia, wygładzenia i rozświetlenia skóry
zwęża rozszerzone ujścia gruczołów łojowych
Szczególnie polecany jako peeling. Do każdego rodzaju skóry. Może być wykonywany i powtarzany w przeciągu całego roku.